miercuri, 18 martie 2009

Bărbatul [care] perie

Personal detest aceasta categorie nefericita de mascul.
Exista diverse categorisiri ale speciei barbatesti, unele rivalizand in promiscuitate cu tipul propus dezbaterii de catre mine.
Exista barbatul ofticat, barbatul macho, barbatul libidinos, barbatul cool (difera sensibil de macho, fiind aplecat spre metrosexualitate), exista si barbatul normal, dar nu are farmec sa asez lupa pe ceva ce tine de un firesc ravnit.
Mai bine cercetam exoticitatea tipurilor barbatesti aflate sub zodia lui "asa NU".
Un exemplu este "barbatul de tip perie". (perie de closet, desigur. e cea mai "nobila" dintre perii, caci peria de haine sau cea de papuci are in gestiune doar scame sau praf, or peria bideistica are enorm mai multe propietati ce depind de tipul de subiect periat...)
Ciudateniile, fie si cele ce ma dezgusta in final, imi trezesc curiozitatea doar cat sa-mi pot stabili o imagine clara, sa pot sa intocmesc un "raport" mental si sa clasific dosarul in sertarul corespunzator, de regula obscur, al fiintelor umane pe care voi avea grija sa le ocolesc in viitor.
Barbatul perie este cameleonic la prima vedere. Iti da indicii, insa are o capacitate mare de metamorfozare, schimbandu-si parul (periei) si colorandu-l cat sa nu iti dai seama prea usor ce fel de perie este...
Tendinta este sa-l consideri initial un om interesant-atragator. Apoi, cand incepe sa-ti arate latura lui sensibila, te induiosezi si ai inclinarea de a-l privi ca pe un banal normal, simtit, citit, descurcaret,etc... Uman, ce mai.
Debordand de personalitate si fiind infometat de "recunoastere sociala", it va veni in intampinare prin furnizarea de noi indicii....
Barbatul "perie" este obisnuit cu umilirea ca exercitiu de supravietuire si ca tactica de castig ulterior. Are o fireasca disponibilitate de a se face pres pentru picioarele tale, cata vreme in acelasi timp te lucreaza prin dos...

Este bine indoctrinat cu plecarea capului, are sechele topite in frustrari, insa ca si pasarea Phoenix ce invie din propria cenusa, barbatul "perie" alchimizeaza tot acest trecut si-l preschimba in dulce otrava cu care va intepa subtil orice noua victima ochita.
Ii va fi foarte usor sa imbrace haina onestului, ii va fi la mare indemana sa-si ceara scuze si sa se caiasca pentru momentele cand adevarata fata i se iveste din greseala, folosindu-si abilitatile de vipera pentru a ademeni prada ce-i va servi pe urma fie ca trofeu al masculinitatii ieftine de care nu banuie ca se imbiba (umflandu-se in pene prea abitir ca sa mai poata privi lucid in jur), fie ca mijloc pentru urcarea unei noi trepte in necontenita lui ascensiune spre un ideal pompieristico-penibil.
De aceea, acest barbat nu va ajunge niciodata "cineva" cu adevarat, ci va zace mereu in beciul demnitatii sociale.
Stiti catelusii aia simpatici care se gudura pe langa tine cu obstinatie pana cand odata ce ii lasi se urce in pat, se cuibaresc pe locul tau si devin ursuzi si nerecunoscartori?
Ei, asa si peria noastra. Ca orice perie veritabila, are innascuta rabdarea periatului minutios in vederea obtinerii de... hai sa le numim generic "foloase necuvenite", dar cu ravna castigate si insusite.
Te imbrobodeste cu usurinta caci detine un vast vocabular lingusitoricesc. Falsa, dar mascata, dorinta a lui de a se plasa pe locul 2, in favoarea celuilalt, va iesi treptat la iveala cand, pe jumatate cucerit de gentiletea lui si pe jumatate contrariat de instabilitatea lui in ale coerentului, te trezesti ca esti protagonistul unei colosale inscenari.
Peria si-a facut din nou datoria, incognito, lasand in urma o adiere de lavanda si busuioc.
~~~~~~~~~
Ce-i lipseste? Simtul ridicolului. Asa ceva ii este extirpat prin definitie unei perii docile. Simtul ridicolului e pentru fraierii ce nu stiu gadila corespunzator orice suprafata manjita sau nu, cei ce au si limite, si zone minate unde, de dragul reputatiei si al demnitatii umane, nu calca voit. Peria navigheaza cu senilitate inspre panzele albe ale idealului propriu si are grija sa depaseasca absolut orice obstacol ce i se aseaza, cu nesimtire, in cale.
In final, barbatul "perie" ti se arata in toata splendoarea lui si nu mai este nimic de contestat, el e! si a disparut tot basmul din jurul sau, nu mai ai dubii, ai doar certitudini cam amare....
Ghici ce iti ramane in fata ochilor, cetos, dar totusi limpede, in afara aromei de colonie proaspata de perie de inalta calitate?
Hmmmm....
Sila. Putina sila....
Doar atat. :-)
............................................................

8 comentarii:

Anonim spunea...

zici ca-i vorba despre mine! :))

Zuzu spunea...

Sa fii "barbatul perie" nu mi se pare deloc o virtute, asa incat ma pui pe ganduri daca te identifici cu personajul meu...

Anonim spunea...

M-a intristat tare comentariul tau asupra barbatilor , si mai cu seama studiul asupra barbatului perie . (am avut o experienta cu unul )Adevarat , dar la fel de adevarat este si ca noua nu ne plac barbatii normali ,pentru ca in viziunea noastra romantica aia sunt prea plictisitori.Farmec au toti ceilalti . Dupa noroc si dupa gusturi ii alegem intotdeauna doar pe ei . Trist .

Zuzu spunea...

Liana, depinde...
Eu nu consider barbatul normal vreun banal, nu-l consider plictisitor.
Dimpotriva, de o perie me satur repede si raman si cu gust amar...
Pe cand pe un barbat normal in acceptiunea mea a termenului, l-as indragi, iubi, pretui...
Plus ca eu nu am vrut sa "potentez" acest tip de barbat numai dpdv al relatiilor amoroase, ci a comportamentului in general...

Anonim spunea...

un singur cuvant am: BURN!!!!!!!!

Anonim spunea...

Scuza-ma , semana cu o deceptie amoroasa si in amintirea deceptiei mele peste care nu a trecut mult timp ,asa am luat-o .

Zuzu spunea...

Nici un bai, Liana.
De regula ma bucur cand cineva se regaseste in randurile mele, mai putin acum, caci fie e vreun vizat, fie e vreun patit...
Imi pare rau ca ai cunoscut o perie de closet cu straie omenesti...
Sigur ai invatat ceva, ceva ce vei tine minte :-)

Eu am scris cu amuzament si putin gust amar, sila despre care ziceam, ironizand "barbatia" din spatele unui astfel de om

Anonim spunea...

Barbatii devin in timp suma experientelor traite alaturi de femeile cu care au fost..Iar unii , din nefericire , in incercarea lor de a compensa esecurile trecute , devin barbati perie ... ca si cum incearca sa cucereasca prin femeia din prezent , pe toate cele din trecut...trist..