vineri, 17 august 2007

Cand culorile isi dau mana...

ProEtnica 2007 – celebrand diversitatea

La Festivalul anual ProEtnica de la Sighisoara sarbatorim unitatea prin diversitate.
Magiari, germani, greci, italieni, cehi, slovaci, turci, tatari, evrei, ucrainieni, aromani, polonezi, croati, sarbi, bulgari, albanezi, armeni, macedoneni, sasi, rromi, rusi lipoveni, ruteni…
Toata aceasta frumoasa si bogata paleta culturala face, pe intreaga durata a manifestarior artistice , demonstratia vie a frumoasei comuniuni pe taram romanesc de-a lungul veacurilor, nu numai a romanilor cu etnicii minoritari, dar si a minoritatilor culturale intre ele.
Si cum altfel se poate sarbatori mai frumos decat prin cantec si dans, prin dezbateri pe teme culturale si istorice, prin teatru si joc.
Festivalul, ca un tort cu bogate fructe colorate, se imparte in mod echitabil tuturor. Nimeni nu este uitat, nimeni nu este dat la o parte sau discriminat.
Fiecare comunitate prezinta o particica din traditiile, obiceiurile si din mosenirea strabuna. De la an la an te surprinde progresul, ambitia pentru “mai frumos” si “mai bine”, diversificarea spectacolelor, a dansurilor, a cantecelor, a porturilor.
Si pentru ca in Grecia Antica zeii locuiau pe varful muntelui Olimp, acea “Meca” a divinitatilor, la fel si “zeii” purtatori ai mesajului cultural ancestral, urmasi ai popoarelor ce si-au lasat amprenta culturala in istoria poporului roman de-a lungul peregrinarilor prin tara noastra, isi dau intalnire in minunata si batrana cetate a Sighisoarei.
Pentru 9 zile (din 17 in 25 august) cetatea medievala imbraca straie de sarbatoare, primindu-i cu caldura si deosebita ospitalitate pe toti vizitatorii, participantii si sustinatorii ce aleg sa-i treaca portile in aceasta perioada, bucurandu-si sufletul si incantandu-si privirea, spre a gusta un strop din magia spectacolului facut din suflet pentru suflet, in deplina armonie unii cu altii.

Am zis!!!

Niciun comentariu: