marți, 8 decembrie 2009

Desenează-mi o oaie...


Ba nu, ba nu!!!
Mai deseneaza-mi una.
Si inca una...
Vreo 22 de milioane, asa...
Acum imprejmuieste frumos, in forma conturului Romaniei.
Bun.
Si inca un tzarc, sa fie si diaspora bagata in seama. Ingramadeste multe oi desenate, nu fi zgarcit...
Bun, acum hai la stana cu ele!
Pardon, la vot. Incolonarea!!!
~~~
Sa va povestesc ceva. Grecia. Are o populatie de aprox. 10 mil locuitori, oameni care locuiesc in Grecia, si inca vreo 7-8 milioane, cel putin, de greci din diaspora. Greci care traiesc de 10-20-50 de ani prin Canada si US, avand acolo comunitati impresionante, dar si in restul lumii. Ei, ia inchipuiti-va voi ce-ar fi ca o data la 4 ani astia 7 milioane de greci ar vota pt binele viitorului Greciei mama...
Circ ar fi. Desigur. Nu mai zic de greci care, fiind a doua sau a treia generatie, abia daca au calcat pe taram elen in vacante.
In Grecia nu exista vot al diasporei. Si foarte bine e asa. Vrei sa votezi? Te duci frumusel in Grecia si nu, nici sectii speciale nu exista. Votezi cuminte NUMAI in localitatea unde te-ai nascut.
~~~
Ce legitimitate si ce drept moral mai are romanul care traieste in US, in Canada, in Germania de ani buni sa voteze, intr-un hal atat de masiv(asta fiind discutabil si suspect, oricum) si sa schimbe sau sa hotarasca alegerea presedintelui (sau parlamentarilor) tarii?!
N-ajunge ca avem o tara de oi supuse, mai avem si extensiile tzarcului ...
Fiind ultimul post pe teme electorale, am sa ma refer putin si la aspectul asta.
Inainte sa incep sa scot ghearele, precizez ca ii iubesc, stimez nespus si ii admir pe acei romani care, plecati din Romania pt un trai mai bun, pentru vreo dragoste sau pentru cariera si care s-au acomodat acolo si sunt fericiti si nu privesc in urma si nici nu contureaza viitorul inapoi in Romania.
Pe restul nu ii inteleg, ca sa ma exprim delicat.Trec peste aberatiile cu votul impotriva comunismului al diasporei protectoare si grijulii. Vad negru in fata ochilor cand aud asemenea justificari cel putin imbecile si total nefondate, nascute dintr-o crasa necunoastere a realitatii si a istoriei si cu greu ma abtin sa nu cataloghez intelectul celor care s-au gandit ei, plini de raspundere, sa nu alunece tarisoara in ghearele comunismului.
Ah, si tin sa mentionez ca toti tremura la auzul ideii de comunism, regimul de extrema stanga, insa nimeni nu are in vedere ca exista si alte extreme, mascate sau nu, cu tenta dictatoriala, (sfidatoare si nesimtita) si tot nasol iese...
Asa, revenind la cei plecati de aici si stabiliti prin alte parti ale lumii, nu pot sa inteleg de ce, odata asumata pozitia de emigrant sau de expat, de ce se mai lamenteaza ca nu stim noi, fraierii, ce greu le e lor acolo.... Hai, nu zau! Bre, da' ia veniti voi sa vedeti ce misto e aici si, eventual, sa-l si vedeti zilnic pe cel pe care cu atata patos l-ati votat de peste mari si tari.
Hai, ca deja sunt satula. Regret ca si eu am prieteni incadrati in categoria de mai sus care si-au dorit cu ardoare sa plece si de acolo de unde vad ca le e bine pentru ca inca stau, tanjesc tot dupa Romania. Si sa nu confundam dorul cu neadaptarea si frustrarea, ok? ok.
Concluzionand, alegerile astea au demonstrat, daca mai era nevoie, ce tzarc naiv si credul e poporul asta, intr-o majoritate covarsitoare. Si zic asta cu toata raspunderea, caci una e sa-ti arati sustinerea si sa votezi cu x sau y din simpatii personale, pt ca ti-a mers bine in timpul asta, etc etc (ceea ce e recomandat, perfect democratic samd) si alta, total altceva, este sa votezi in anul 2009 pentru ca un comunist si fost nomenclaturist striga jos comunismul si tu-l crezi, dramatizand lamentabil, pentru ca mirosi conspiratii halucinante impotriva statului de drept din partea mogulilor si a papusarilor ascunsi in spatele liderilor din fata...
O fi blestemul faptului ca pe Ceausescu l-au omorit de Craciun?
Sau incapacitatea marii majoritati sa fie demna, sa nu mai puna boticul la momelile electorale, sa nu mai auda voci ale trecutului soptindu-le basme de adormit copiii si sa pretinda de la "ciobanul" ei respect si consideratie, inainte de toate?
Oricum, fenomenul Basescu e trecator. Prostia insa...
...............................................................

11 comentarii:

Ionouka spunea...

Cred ca de vina e doar spiritul romanului, pervertit, obosit, obisnuit cu gainarii... Of.

ina bixade spunea...

Te asigur ca nu tinjesc deloc dupa romania si mi-e total indiferenta gogomaneala aia de tara si nici prin cap nu mi-a trecut sa merg la vot,pentru ca pur si simplu, nu ma intereseaza. Si e timpul ca romanii sa mai ia o pauza(cit mai lunga) de la politica, se simte un aer toxic...

PS: imi place desenul cu oile:)

atravedilun spunea...

un lucru de remarcat:
tot ce tzine de minusurile lui Geoana-Presedinte, portokalii le exprima la TIMPUL VIITOR (deci sunt doar presupuneri, kiar daca am accepta doza mare de probabilitate, tot PRESUPUNERI ar ramane) - de genul VA REVENI comunismul, VA FI manipulat (desi omul asta l-a cam tabacit pe al batranu de cica urmeaza sa-l manipuleze), etc.
tot ce tzine de minusurile lui Basescu-Presedinte ESTE UN PREZENT CONTINUU - NE MINTE, NE FURA, ISI ALOCA o casa, ISI PROMOVEAZA pitzipoancele, etc - toate verbele sunt la prezent.
rezumat - un hot DOVEDIT e mai bune decat unul CE VA DEVENI!
a stiut omu' ce-a shtiut cand a spus ca shkoala romaneasca scoate ... -))

Zuzu spunea...

ce sa mai zic...

sunt de acord cu Ina

dupa campania asta, ma simt intoxicata.

sa ne reorientam atentia spre ceva mai valabil si mai pozitiv, senin

:-)

Iulian spunea...

Draga Zuzu,

Sa stii ca imi place mult mai mult blogul tau atunci cand nu vorbesti despre politica.
Si imi place tocmai pentru ca esti foarte lucida si le zici foarte bine.
Nu insa si despre politica, asta-i clar.
Nu ai dreptate, asta e!

Zuzu spunea...

de ce? pt ca nu esti de acord cu mine?


oricum, Iulian, fii pe faza, am de gand sa las politica deoparte, cu parerile mele drepte sau strambe cu tot ;-)

Iulian spunea...

Nu, Zuzu!
Ci pentru ca dreptate este de partea mea :)

Zuzu spunea...

da?
bine, atunci :-P

ra spunea...

si eu ca si ina... nu tanjesc deloc dupa romania... dar alor mei nu le poti taia legtura... din nefericire. Si motive pt votul romanilor din diaspora as putea gasii... unii sunt inca legati de Romania,:case, pamanturi, afaceri... si familie. Unii, cei care iti dai seama, inca urmaresc situatia politica din romania suficient cat sa fie in stare sa voteze... poate spera undeva in interiorul lor, ca Romania o sa se faca bine, si prin votul ala spera sa se poata intoarce acasa, langa familie, departe de pamanturile straine si dezamagirile lor.

Si!!!!! M-a suparat faza aia, in care ai atitudinea aia de roman tipic... cu emigrantii si ce prosti trebuie sa fie unii plecati ca sunt nefericiti. Ana... nu ridiculiza pe cei care au avut curajul sa pelce, sa spere si nu le-a mers. Un lucru iti spun sigur... cand ai sa vezi un roman care o sa iti spuna sincer, care o sa iti relateze concret ce inseamna sa emigrezi... shake his hand,hug him, noteaza ziua in calendar. E rar.
Nu ca ar fi mai bine in Romania... nu e nicaieri bine pana la urma...

Zuzu spunea...

Ra, draga mea, pe doua planuri diferite, iti zic pe scurt:

- romanii pot vota de oriunde ar fi, cata vreme e legal. ca mie uneori nu mi se pare moral, e altceva si discutabil.
Aberanta e discutia despre anticomunism...si nu detaliez mai mult ca umplu niste pagini.

- apoi, imi pare rau ca iti pare atitudinea mea una de roman tipic, mai ales ca nu prea sunt... ;-)
Ca sa nu mai zic ca nu ridiculizam nimic din ceea ce putea fi serios, cata vreme pe jumatate si in sens invers, am simtit prea bine ce inseamna sa emigrezi si sa traiesti apoi o viata intreaga departe de...tot.
Bun.
Acum, ziceam de persoane care au, ele, o atitudine ridicola, nu pentru ca le e sau nu bine acolo si asta ar fi relevant, nu pt ca nu e ok sa fi avut un insucces si sa fie resemnate, nu ca le e dor de tara, CI ca numai in anumite situatii, cand hop nu le convine ceva, baga la inaintare discursul ala cu vai, nu stiti voi ca rau ne e noua...
ca "aici"(indeferent unde ar fi ei) nu e ca in vacanta, ca vai, ce nasol e, in romania era mai misto...
pai, auzi, ia, hai inapoi daca era mai bine si-ti plangi amarul acolo (nu tu Ra, zic asa, despre cei despre care am zis in post)
mi se pare, in cazul lor, a unora pe care ii stiu, o ipocrizie monumoentala sa stai pe, de ex, 2000 de euro pe luna cu un contract de 7 ani si N privilegii si sa fii sovin in tara lor, ca nu te adaptezi tu sau naiba stie.
despre asta vorbeam, nu generalizam, am si precizat inainte, tocmai ca sa preintampin o parere ca a ta, ca pe restul din categoria umana-normala ii apreciez si stimez, pentru ca stiu ca usor nu e. dar nici imposibil.

te pup

Lucian spunea...

parca as fi scris eu :))
mai bine sa nu ne mai enervam, ca oricum nu se schimba nimic. n-ai cu cine...