marți, 17 noiembrie 2009

Make cookies, not war !



"Alege viata!"
Asta as fi ales eu, daca eram in postura de a alege, drept slogan pentru campania anti drog de AICI.

Am primit azi un comentariu anonim care facea reclama acestei campanii.
Initiativa e buna, laudabila, sper sa dea roadele scontate, mi se pare un subiect despre care e bine sa se scrie mai des in mediul online, de aceea am ales sa scriu si eu despre asta. Insa nu am sa pun un banner pe blog cu "Spune NU drogurilor".
Consider campania, demersul, ca fiind ceva pozitiv, insa sloganul este unul profund negativ.
Spunand NU te opui si, contrar primei impresii, nu respingi "raul", drogul... ci-l atragi.
Am invatat ca nu e util sa te opui lucrurilor nefaste, negative, distructive, ci sa-ti canalizezi atentia si intentia spre cele pozitive.
Foarte frumos spunea Maica Tereza : "I was once asked why I don't participate in anti-war demonstrations. I said that I will never do that, but as soon as you have a pro-peace rally, I'll be there."
Orice opozitie e o atitudine negativa si, ca sa nu fac acum elogiul pozitivismului din viata, spun scurt ca pentru un slogan ce doreste un mega impact (pozitiv) asupra tinerilor, cele mai predispuse victime in consumul de droguri, un asemenea slogan trebuie sa fie pana in adancimea lui unul castigator.
Desigur, spunem (si trebuie sa putem spune) des in viata NU. Nu categoric, sec, distant, asumat. Fara remuscari.
Ok.
Insa sunt situatii diferite.
Ar fi splendid ca orice tanar sa zica "NU. Nu categoric, sec, distant, asumat. Fara remuscari." drogurilor (tigarilor, sexului neprotejat si oricarui lucru ce devine daunator in exces). Insa se intampla asa mereu? Nu.
De ce?
Poate pentru ca intre tentatia unui fum sau unui praf, intre tentatia de a fi cool cot la cot cu anturajul si refuzul categoric (urmat, deseori, de dezaprobarile anturajului, de batjocura, sau impiedicat de neputinta de a te mai lasa de drog) nu exista o alta alegere clara, atractiva, corespunzator promovata.
Viata. Alege viata. Atat.
Hranirea sufletului cu hrana vie (iubire, familie, prieteni adevarati, preocupari motivante si pozitive, credinta in energia vie ce ne inconjoara, libertatea mintii si a judecatii neprafuite).
De aceea consider o campanie anti drog una sensibila, tocmai pentru ca este adresata tinerilor, celor inca vulnerabili, instabili uneori, ne echilibrati inca si nematurizati iremediabil...
(caci intr-o campanie cu mesaj distinct anti drog sau pro viata adresata, sa zicem, lu mama sau lu bunica este egal ce mesaj alegi, nici mama si nici bunica si nici un alt om matur, asezat, echilibrat nu va alege vreodata calea usoara spre pierzanie a drogului, asadar teza opunerii ca fiind negativa nu mai are putere in cazul asta, e inofensiva)

Asadar,
Nu te opune drogurilor, (ci) alege viata (credinta in Dumnezeu, discernamantul, libertatea adevarata, iubirea - toate astea fiind opuse dependentei de droguri)
Nu te opune unui candidat la alegeri, alege-l pe cel dorit de tine.
Nu te opune razboiului, alege pacea.
Nu te opune mortii, alege viata.

PS - Nu te opune raului, canalizandu-ti tot acolo atentia si energia.
Nu rezolvi nimic, ba chiar ii dai putere.

PPS - multumesc, Barbie, pentru ca mi-ai dat voie sa fur ideea titlului de la tine.
...............................................

4 comentarii:

Anonim spunea...

mie sloganul Alege viata imi aminteste foarte tare de speech-ul cu Choose life din Trainspotting, ceea ce ma face sa zambesc, deci la mine seriozitatea mesajului se pierde.
Candva, am auzit pe cineva spunand un lucru foarte inteligent. Zicea ca puternic nu este cel care fuge de tentatii, ci cel care le cedeaza o data si apoi merge mai departe. Faptul ca punem prea multe interdictii nu face decat sa ne starneasca si mai tare curiozitatea.

Zuzu spunea...

Trainspotting nu am vazut, desi am tot auzit despre el inca din liceu...
Alege viata nici nu e vreo unica si suprema varianta de pozitivare a unui mesaj si nici nu tre sa cada in prapastia seriozitatii exagerate.
Sunt de acord cu ceea ce zici si nu neaparat. Adica o super incrancenare si interdictie face rau, insa o alternativa pozitiva pe care sa o promovezi, in orice domeniu, e benefica atunci cant omul nu e suficient de puternic sa treaca pur si simplu mai departe, invatand din greseli...
Insa asa e, acela ce reuseste asta e mai puternic decat cel ce niciodata nu a cedat. :-)

Ionut spunea...

Si care-i faza? nu ai zis nimic nou ... alege viata e super cunoscuta iar altceva, nimic!

M-a cam plictisit postarea ta, se vede ca revolta nu este una imensa in tine si esti cam ...indiferenta! Dupa ce te droghezi sa-mi zici cum e si daca mai esti contra! ;)

Omul e liber sa faca ce vrea, ce ai tu cu mine si preferintele mele? Daca vreau ma droghez cu praf de caramida, treaba mea, cine esti tu sa-mi zici ce sa fac? Bine ca vezi paiul din ochiul meu, dar barna din ochii tai iti scapa .. eu iti zic tie sa mai slabesti? De ce te iei de mine?

P.S. Lasa xsa mai moara unii ca si asa suntem prea multi pe planeta asta si ne chinuim!

Zuzu spunea...

Sunt putin indiferenta, da.
M-a ferit Dumnezeu de tentatii din astea distrugatoare.

Totusi, tot ce am vrut sa spun era forta unui mesaj corect ales, nu numai dpdv al ambalajului, cat si dpdv al mesajului din profunzime, care actioneaza in subconstient si daca nu il observa nimeni.

Tu poti bea, fuma si priza absolut ce doresti.
Ba chiar te rog, ca vad ca normalitatea nu-ti prieste. :D

N-am inteles ce ai sarit asa ca ars, era parerea mea, atat.
Si ai mai bagat si discursul ala cu paiul si barna... compari tu drogul cu forma fizica?
plus ca ar fi ceva sa-mi spui tu mie ce sa fac cu corpul meu =))....