duminică, 22 noiembrie 2009

Mulţumesc, România, pentru o nouă dezamăgire!

DECI CUM ?!?!



Nu era votul LIBER? NESUGERAT DE NIMENI? Secret?
CUM sa-ti permiti sa pui ditamai bannerul cat o zi de post cu asa un mesaj abject?!
Da' pe mine cine m-a intrebat? Sau pe ceilalti?
Lucrurile au o limita, totusi!!

LATER EDIT:
- Si tocmai pentru ca lucrurile AU o limita, intoxicata fiind de atata politica, de atatea mizerii, de atata hiper informare pana la refuz, tot ce-mi doresc acum e sa nu mai aud de politica, de politicieni, de alegeri, de vot, de criza, de premier, de partide, de dezbateri, de absolut nimic din sfera asta!!!

Stiti ce?! In tara asta, oamenii au dreptul sa mai si traiasca! Nu numai politicienii au dreptul asta!!
Nu numai dezbaterile politice dicteaza interesul zilnic sau ineptiile rostite duios de unii sau altii sau analiza despicata a firului in 5000!
Da, am vrut sa fiu informata, stiu ca o sa-mi sariti unii in cap ca ce mi-au trebuit mie dezbateri si politica sau atentie sporita pe alegerile astea...
Am vrut sa aleg in cunostinta de cauza, sa nu fiu absenta din ceea ce se intampla in tara asta, pentru ca nu imbratisez ideea unui vot aiurea, din auzite sau pe baza unor situatii de acum 4 ani...
Asa, si?!
Am ales. Degeaba.
Ba mai mult, halucinanta lume politica, te poate impinge spre dezamagire chiar in aceeasi zi in care ai dat un vot incercand sa alegi ceva din... nimic, ca sa zic asa...
Asadar, vreau o pauza. (as prefera chiar o pauza mai lunga, departe de Romanica)
Vreau sa traiesc in lumea mea, sa nu mai fiu intoxicata de mizeriile politice, sa le ignor (sa reusesc asta, adica).
Ah, si ma mai duc la vot.... DOAR in ziua in care o sa apara omul care sa merite votul meu. Omul ala in care am sa cred, pe care o sa-l admir, pe care am sa-l votez cu adevarat.
Nu mai votez doar un rau mai mic dintr-unul mai mare, pentru ca din nimicul de pe tava, lumea a ales, iar, prost, generand un tur doi dezastruos. Deja mi-e sila. Iar daca poporul asta voteaza prost, inseamna ca asta merita! M-am saturat sa fiu (si eu si altii ca mine, desigur) cea care din spirit civic merge sa puna stampila pe raul mai mic in speranta ca nu se duce dracului tara asta. Da' sa se duca, daca asta e dorinta arzatoare a majoritatii! Eventual cand oi fi departe de tara asta si imi va pasa mai putin.
Pentru ca oricat s-ar fura, daca 50-70% din alegatori si-ar misca fundul la vot si ar vota cu mintea limpede si neimbibati de idei preconcepute, de manipularea grosolana din zonele obscure unde realitatea e bine impachetata in minciuni, de pachetele si mita electorala sau de ceeea le sugereaza x sau y, atunci lucrurile si lupta electorala s-ar da la alt nivel, cu alte arme, cu aer decent si intelectual...
Nu mai vreau sa votez doar ca sa fiu in scurta vreme dezamagita.
Merit altceva!
................................................

13 comentarii:

iulian spunea...

Draga Anna,
As vrea sa fac o remarca in legatura cu "secretitatea votului", adesori neinteleasa.
Exprimarea votului este secreta; adica te duci in cabina de votare ei un buletin si pui o stamplila pe el. Nimeni nu va sti cine a pus stampila pe buletinul ala de vot. Asta inseamna ca votul este secret.
Iar nicidecum ca nu trebuie sa spui cu cine vei vota sau cu cine ai votat. Imagineazati ca esti la masa cu prietenii si unul te intreaba cu cine ai votat. Iar tu spui ca nu vrei sa spui, caci votul e secret. Asta e absud. Votul nu este secret in sensul asta.
Votul, de asemenea, este sugerat. Rostul campaniei electorale tocmai asta este, sa-ti sugereze cu cine sa votezi.
Iar banner-ul ala este unul electoral, si nu trebuie luat in serios.
Multe salutari

Zuzu spunea...

Iulian, sunt de acord cu tine pana la faza cu bannerul.
Desigur ca zic cu cine am votat, desigur ca e absurd in cercul de cunoscuti si nu numai sa refuzi sa zici doar pt ca e secret.
Eu ziceam despre faptul ca nu, nu sunt de acord cu o astfel de sugerare, e la limita regulilor de joc, sunt sigura.
Nu am zis eu ca votez cu x sau y, ci primarul unui intreg oras s-a permis sa vorbeasca in numele a 350 mii de locuitori.
Ah, ca in Romania lui 2009 asa ceva a ajuns sa fie ceva normal, e altceva.
Nu e nici moral, nici fair play nici nimic.
N-am vazut in toata lumea asta asa un banner explicit din parta unui primar...

Iulian spunea...

Anna draga, ai dreptate sa nu vrei sa mai votezi. Dar, dupa parerea mea, nu presedintele e problema Romaniei, ci intreaga clasa politica pe care am mostenit-o din comunism. Se poate pune intrebarea: "DE CE NU SCHIMBAM/NU AM SCHIMBAT CLASA ASTA POLITICA?" Caci doar statea in puterea noastra. Avem la dispozitie un vot democratic. De ce votam aceeasi clasa politica?
Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare l-a dat Nae Ionescu, raspuns care surprinde esenta anti-democratica a lui Nae. Intr-un vot democratic, asa cum avem in Romania, majoritatea care va decide castigatorul, va vota in necunostinta de caza. Iata de ce avem aceeasi clasa politica de atatia ani, desi tot timpul ne plangem de ea. Si problema romaniei este aceasta clasa politica.
Si din cauza majoritatii avem la dispozitie Basescu sau Geoana.

Zuzu spunea...

bine.
si atunci il votam pe basescu numai pentru ca romania nu se schimba peste nosapte doar prin inlocuirea presedintelui?
....
sau nu votam deloc, voteaza altii pentru noi?

sau nu il votam pe geoana in turul 2 ca sa nu cumva sa navaleasca tancurile rusesti peste tarisoara?

sau il votam pe basescu pentru ca se "lupta" cu clasa politica, desfiintand tot, absolut orice rationament si orice rotita democratica are tara asta, pentru ca el, the one and only, e singurul bun si drept si ne vrea binele?

spune-mi tu

Iulian spunea...

Cand ai doar doua posibilitati, alegerea e foarte simpla.
Tu decizi..., dar sa n-o faci crezand ca ceva semnificativ se va schimba.
Pentru ca nu se va schimab!
Daca va iesi Geoana, nu va putea sa continuie politica sociala, pentru ca nu se poate. N-avem bani!
Daca va iesi Basescu nu va putea sa acapareze puterea. Nu se mai poate asta in Romania acum.

Zuzu spunea...

nu am pretins niciodata ca lucrurile se schimba peste noapte.

sunt sceptica cu privirea la ce nu mai poate face basescu daca iese.
personal, sper sa nu aflam...
ca sa nu fim prea surprinsi.

apoi, daca economia, socialul, somajul si alte greutati zilnice nu se schimba radical peste noapte, cred ca la capitolul libertati, respect, decenta, profesionalism, prestanta, limbaj, atitudine lucrurile se pot schimba si trebuie sa se schimbe, asta daca nu cumva, prinsi in atatea angoase zilnice, am uitat ca meritam lucrurile astea...

Iulian spunea...

Anna, tu vrei sa le iei romanilor si ultima distractie: circul de la televizor!?

Zuzu spunea...

DA!!!

si nu numai eu.
cred ca deja multi vor asta.

Iulian spunea...

Ramane de vazut daca vor fi si suficienti ...;)

Zuzu spunea...

noroc ca nu votezi :P

paul spunea...

Resimt si eu aceeasi furie si frustrare. Romania s-a transformat, din tara lui Caragiale, in tara lui Ionescu. E un teatru absurd totul. Iar campania asta mizerabila transforma cuvantul "derizoriu" intr-un eufemism incantator, de-a dreptul poetic.
Ai perfecta dreptate, turul doi e de la bun inceput ratat, pentru ca avem de ales intre doi oameni care n-ar merita sa fie nici macar presedintele unei sectii de votare. Si totusi, daca se duce totul dracu' - asa cum e limpede ca se intampla - ce ne mai ramane de facut?
Eu unul, daca o sa ajung la vot (desi nu cred ca o sa ma duc, pentru ca sunt cam la 180 de km de cea mai apropiata sectie de votare, cea din Stuttgart) o sa votez, in sila, cu Geoana. Dintr-un pragmatism feroce.

Lucian spunea...

da, si eu merit altceva si sunt convins ca scandalul se va termina de mos nicolae. ce bine va fi :)

Zuzu spunea...

Oh, Lucian, pentru tine o data in plus va fi bine.
Daca Mos Nicolae va fi favorabil :-), atunci cred ca moralul tau, aerul de pe blog si buna dispozitie vor fi sever imbunatatite :-))
Sa speram...