luni, 15 iunie 2009

Zuzu se bronzează

Si cum stateam eu lungita pe sezlongul meu privind marea turcoaz, ma gandeam profund ca cel mai frumos si imbietor somn este cel in imbratisarea persoanei iubite. Si nu pentru interpretarea romantica si idilica a scenei, ci pentru odihna si linistea ce ti-o ofera un astfel de moment. Atingerea aceea, mainile impreunate, eventual, respiratia ritmica de langa tine, toate te trimit cu gandul la un inger ce te vegheaza in timp ce zburzi liber prin lumea viselor...
Rvenind la plaja, mare, Grecia, Thassos si soare...
Stau pe o terasa langa mare, la umbra si incerc sa strang cat mai multe imagini si senzatii care sa-mi tina de cald pana la urmatoarea vizita. Mai am 3 zile de bronzare si apoi 10 zile voi bantui orasul meu de suflet, Salonic.
~~~
Aici in Thassos, ca peste tot in Grecia, apreciez mereu simtul civic al oamenilor. Pot sa va povestesc, de exemplu, cum acum cativa ani NATO hotarase ca in cel mai inalt varf al micutei insule ar sta bine un mega radar care, datorita locatiei strategice, ar fi avut vizibilitate libera pana in Egipt. E lesne de inteles cam ce radiatii emite un asemenea radar si ce ar presupune buna lui pazire(trupe Nato, patrule, frecus des...). Ei, a aparut deci o palarie ingradita cu niste coloane de otel in varful semet si ascutit si urma sa vina in scurt timp si domnul radar. Mda, dar localnicii se opusesera de la bun inceput si nimeni nu ii bagase in seama. Asa ca, atunci cand gluma s-a ingrosat, au urcat frumusel o mana de oameni, au taiat toti stalpii de sustinere a palariei de la baza, iar apoi pur si simplu au facut o bariera vie in port atunci cand radarul isi facea trumfator intrarea pe insula. S-a lasat cu ceva cafteala si scandal, dar ideea finala este ca nu, nu au radar NATO, pentru ca nu l-au vrut si pentru ca au stiut sa se opuna, fara a accepta compromisurile coalitilor straine sub acel eufemism "siguranta nationala"...
V-am zis ce bun gust innascut au oamenii simpli de aici? Care traiesc din culegerea si valorificarea maslinelor(ulei in special), din exploatarea marmurei si din turism. Niste oameni simpli, putini dintre ei scoliti, cei mai multi avand doar scoala vietii, iar altii, suficienti, nici macar nu au parasit vreodata insula. Nu cred ca v-am povestit despre asta, insa am sa pregatesc un post viitor, cu dovezi cu tot, despre bunul gust si simplitatea in construirea caselor, in amenajarea cafenelelor si a barurilor....etc. Si despre ospitalitatea fara limite.
~~~
M-au mai impresionat anul asta campaniile umanitare si sociale de la tv. Reusesc sa te sensibilizeze, sunt bine realizate, au substanta, au regie si un concept ce sta la baza lor. Imi plac. Despre oprirea traficului mondial cu copii, despre donarea sangelui, despre curatarea Marii Egee si mentinerea curata a plajelor, despre nocivitatea fumatului si despre cum de la 1 Iulie 2009 Grecia spune "NU" fumatului in locatii publice. Ei, da, asta, ultima, e un soi de utopie, avand in vedere cati greci fumeaza ca niste furnale si tinand cont ca 90% din clientii restaurantelor, tavernelor, barurilor si cafenelelor fumeaza in draci si au intre 15 si 80 de ani... Dar campania e frumoasa, e graitoare, are un "ceva" ce nu numai te impresioneaza, dar chiar te pune pe ganduri daca nu cumva e chiar bine sa fie si respectata(noua lege ce intra in vigoare la 1 Iulie).
Ah. Mai este o campanie, un soi de reclama mai mult, despre redeschiderea Muzeului Acropolei din Atena pe 20 Iunie (www.newacropolismuseum.gr). Arata impresionant si este unul din muzeele lumii ce merita din plin sa fie vizitate. In toata luna Iunie intrarea costa doar 1 euro, astfel incat omul de rand sa aiba lejeritatea de a-l vizita, fara sa existe impedimentul vreunui cost prea mare care ar alunga curiosii(semn clar ca esentiala este cunoasterea si vizitarea lui, nu imediatul castig al statului prin bilete piperate). Ca fapt divers, in Atena, toate mijloacele de transport in comun poarta haine de sarbatoare, imagini cu templul Acropolei, cu sculpturi etc.
Desigur, cu toata trambitata deschidere, cu tot fastul si reclama, o umbra de tristete, nedreptate si regret planeaza asupra realizarii acestui muzeu. Si asta pentru ca un numar foarte mare din statuile, sculpturile si comorile vechii Acropole stau inca la British Museum in Londra, desi sunt grecesti, apartin grecilor si locul lor firesc ar fi la Atena. Asta ca sa nu mai zic ca pana si la British Museum sunt expuse o infima parte dintre ele, foarte multe zacand in depozitele lor, departe de ochii vizitatorilor si tinute intr-o nemeritata abandonare pe care englezii o justifica cu lipsa salilor si a paznicilor suficienti...
Mda, mai stim si pe altii a caror tezaur zace pe la rusi (care tezaur sunt convinsa ca nu mai stie nimeni ce presupune exact...)
Ei, dar v-am povestit destul azi. Am trantit si niste poze. Acum ma pot intoarce la soare, azi culeg scoici, inot si frunzaresc reviste glossy. Pa paaaaaaaaaaaa
...........................................................................

9 comentarii:

Anonim spunea...

Vreau si eu...

Bebe,ca de obicei...visand la plaja...

Ionouka spunea...

Aaah ce frumos e in thassos, ce blind e soarele care apune in mare, ce fin e nisipul ala alb din paradise beach, ce bune sint fructele de mare, ce placuti sint oamenii... cel mai frumos concediu din viata mea acolo a fost! sa mai pui poze. enjoy yourself!

Iulian spunea...

Saluatre! Si bronzare placuta!
Mi-am adus aminte de ceva, si ma gandeam daca ai putea sa-mi spui cateva lucruri. E adevarat ca grecii au mari probleme cu navigatul pe net si cu tastatura calculatorului, avand in vedere caracterele pe care le folosesc? Stii ceva?
Ciao!

Anda spunea...

Am fost la vara mea in Atena, acum 2 ani. Imi amintesc foarte bine de statiile de metrou, pe care le-am laudat tuturor, de aerul conditionat din autobuze, de casele de pe plaja, de...greva lucratorilor de pe Acropole...Dar am perseverat si am fost rasplatita, asa incat, a doua oara, singura, la 43 de grade, am reusit sa urc si sa conving un rus adolescent si un italian intre doua varste (ca mai toti italienii) sa imi faca niste poze. Iar peisajul...facea sa merite tot efortul. N-am sa-l uit niciodata. Si chiar am fost fericita un pic.

Cat despre somnul in imbratisare, langa o alta respiratie ritmica...sunt perfect de acord. Te pup!

Zuzu spunea...

Ionouka, chiar ieri am fost la Paradise Beache. E superb, intr-adevar. O sa mai pun poza curand :-)
Puuup

~~

Iulian, mmmmm, nu, nu au nici o dificultate. Chiar si cei ce au tastatura greceasca, scriu foarte bine cu litere latine pe messenger, de ex, si viceversa.
EU, insa, am o problema cand vad Windows in greaca, ca si in romana. Ma blochez, nu mai recunosc nimic. Eu in engleza stiu :-)))
Anda, pai cu grevele lor au devenit celebri si de temut deja grecii astia. Sa vezi cum e cand nu zboara nimic o zi intreaga sau cand e pur si simplu tot transoportul in comun blocat....un delir, ce mai... :-)))))

Zuzu spunea...

Beach*, pardon graba

Amalia spunea...

sedere placuta, eu te invidiez frumos, se poate?

Ionut spunea...

sa-mi cumperi niste komboloi!

Andreea spunea...

numai pe aici n-am apucat putin bronz din pacate..