joi, 11 iunie 2009

Puțină liniște...

Cam asta a rezultat de 2 saptamani incoace...
Planuisem sa scriu posturi nesfarsite despre Grecia si farmecul ei aparte.
Farmecul exista inca si se simte bine, insa de la atata relaxare, nici de scris, de observat si de spilcuit detalii captivante nu am mai fost in stare.
Si lipsa internetului la discretie e de vina, dar observ ca inca supravietuiesc.
Orice invat are si dezvat, in fond...
Pot sa va spun ca Atena mi s-a aratat foarte prietenoasa de data asta. Nu mi s-a mai parut un monstru urban de necucerit, dimpotriva. Am avut bafta sa nu urce temperatura peste 30 de grade si astfel am bantuit centrul si cartierele in voie. Metroul e o bijuterie, comparativ cu Bucurestiul este de-a dreptul o nestemata, este curat si luminat, super spatioase statiile, foarte civilizat si sigur. Iar din centrul Atenei pana in aeroport faci in jur de 30 min. E o reala binecuvantare acest mijloc de transport caci te scuteste de un trafic de cosmar, nu mai infernal, va asigur, decat cel din Bucuresti, cu adevarat blocat si de nesuportat.
Mai putin sigur si placut este daca ai nevoie de vreun autobuz (pentru zonele neacoperite, inca, de dragalasul metrou) pe la ora pranzului in prag de alegeri (alegerile europarlamentare ce tocmai au trecut, dar care erau in focul pregatirilor cand am trecut eu prin capitala Greciei)...atunci risti o criza de nervi pt simplul motiv ca e foarte posibil sa nu apara. Taximetristii, apoi, sunt la fel de japite ca si la noi, insa imbraca o haina mai occidentala. Pentru o cursa de 3-4 euro pur si simplu "nu sunt liberi", mai bine asteapta zeci de minute in soare sa vina vreun turist ce vrea la aeroport(aflat la vreo 30 km de Atena). Se practica frecvent si "pasageriatul multiplu", foarte senin si bine impamantenit in mentalitatea lor, care va sa zica pt un traseu de 12 euro, merita sa incasezi de vreo 3-4 ori cate 4-5 euro... In fond, cererea e mare, asa ca uneori preferi sa imparti cu cineva taxiul (chiar daca nu si pretul), decat sa astepti zeci de minute.
As putea sa va mai spun ca la 60 km sud de Atena se afla ceea ce ati putut vedea in poza din postul anterior, si anume Cap Sounion, unde se afla templul zeului Poseidon, zeul marilor, un loc scaldat de soare, o splendida alegere pentru un apus de soare de vis.
Visam de mult timp sa ajung aici si zau ca a meritat asteptarea.Sa va mai zic, oare, ce placere este sa bati Grecia in lung si-n lat pe sosele de nota 10?
Mai au si ei destule de facut, insa de la un an la altul la ei chiar se vede ca cineva lucreaza. Si lucreaza bine. Si nu se strica dupa un an. Distanta din orasul natal al bunicului si pana la mare, pe frumoasa insula Thassos, aproximativ 250 km, care inainte se parcurgea in 4-5 ore, cu un trafic infernal de tiruri ce mergeau spre Istambul, acum se face lejer in 2 ore. Ti-e mai mare dragul sa strabati tara cand ai pe unde.
~~~
La mare e bine, e cald, e frumos. Aerul tare de munte ma face sa dorm mult, iar soarele imi saruta pielea zi de zi cu sarutari din ce in ce mai ciocolatii.
Am facut o scurta pauza si de la limba romana si putinele reality check-uri au venit din partea compatriotilor veniti sa se bronzeze si ei in tara lui Zeus, cu aceleasi maniere, insa, mentalitati si simt balcanic traditionale... Smecheri, dre de tip pitzi, deja cunoscutii turisti in pantaloni scurti cu sosete albe pana la genunchi sau in haine lalai si slapi de iarmaroc, lanturi groase sau aere de capitala mioritica te izbesc fara sa vrei in marea de englezi calmi, nordici sau chiar sarbi, cehi si polonezi deja mult mai slefuiti si dpdv al vestimentatiei, si al manierelor si al felului de a fi, pus si simplu...
Mda, grecii cam lipsesc. Exceptand localnicii, turisti nu prea sunt, ceea ce nu e rau. Nu ii doresc nimanui sa nimereasca pe plaja langa vreo familie de greci, cu 1-2 copii, absolut invariabil de nesuportat. Dar oricum, si daca sunt, ei vin la plaja la ora 13 cand toata suflarea cu un dram de logica o zbugheste spre umbra si stau, la fel, pana cand ceilalti revin pe plaja, pe la 15-16...E dup-amiaza si e cald, s-a innorat putin, ar fi binevenita o racoreala cu stropi mari, de vara. Dar pana una, alta, va las sa va bucurati si voi de vara si fug sa mai inot putin si sa mai flirtez cu domnul Soare.
Ne auzim curand.
PS- nu am scris cu diacritice caci ma grabeam, dar macar sper ca am scris corect si decent :D. In caz contrar, va rog sa semnalati rateurile :-)
......................................................................

5 comentarii:

Anonim spunea...

Cineva care e in sesiune iti multumeste pentru clipa de "day dreaming" oferita...

Your trully,
Sandrina(care iti multumeste pentru mesaj:*)

Iulian spunea...

Care spuneai ca-i relatia ta cu Grecia? Nu-mi mai aduc aminte...parca esti pe jumatate grecoaica, nu?
Trebuie sa fie frumoasa Grecia, mai ales ca eu am in minte numai Grecia Antica, cu toti baietii aia destepti care au facut filosofia cu putinta...de fapt, eu numai asa am luat contact cu Grecia...Grecia Moderna nu mi-o pot imagina.

Zuzu spunea...

Bebe, pupic mare, mare si bafta!!!
~~
Iulian, da, sunt grecoaica intr-o proportie mai mare de 50% :P
Iar Grecia e splendida daca stii pe unde sa mergi. Grecia, pt mine, a fost mereu acasa.
Ti-ar placea sa o vizitezi ;-)

ra spunea...

mor de oftica cand vad posturile astea. Esti o norocoasa, nu ii vine sa cred parca ca unii chiar traiesc ca in cartiile pe care le-am citit sau in filmele si documentarele pe care le-am vazut. Sa te bucuri din plin...

Andreea spunea...

Grecia am auzit ca e minunata,vara viitoare sper sa ajung si eu pe acolo.

pupici