luni, 17 octombrie 2011

Karma... such a bitch

De ieri incoace presa romaneasca a dat o noua definitie idioteniei si a cancanismului ce se viseaza jurnalism de calitate.
- Nu reusesc sa inteleg un breaking news continuu si o inepuizabila si interminabila discutie si dezbatere despre accidentul ingrozitor provocat de Serban Huidu.
In tara asta, in mai bine de 24 de ore, NU mai era nimic mai important decat stirea asta?! Pana alaltaieri nu mai conteneau cu cazul baschetbalistului omorat la Giurgiu, iar acum brusc nu mai exista. Exista numai cazul Huidu si, intr-o consecinta si mai tembela, o pozitionare pro sau contra acuzarii lui...
Ca si cum un jurnalist zdravan la cap si, implicit, un intreg post, nu ar putea sa extraga din nenorocirea de ieri de pe soseaua Predeal - Brasov o esenta mai importanta pe care sa o transforme intr-o discutie rationala, la rece, despre adevaratele cauze ale unor evenimente de acest gen.
- Serios acum, e nedrept sa faci asa un caz doar pt ca mediatic poti mulge subiectul pana la ultima picatura, cand zilnic, ZILNIC se intampla drame din astea pe drumurile romanesti si zilnic sunt nenorocite si distruse iremediabil familii si vieti fara ca cineva sa precizeze ceva despre asta, altfel decat ca o statistica neagra sau altfel decat o stire turuita drept si sec...
- E o porcarie de nedescris si o imbecilitate ce frizeaza patologicul si sa arati de N ori si in N moduri tot felul de teste de soc, de cum se izbeste o masina de un tanc la 15 km la ora sau la 60, ba sa arati la tv si cum se simte impactul intr-un astfel de accident si dinauntrul masinii lovite...
Ba sa mai incepi transmisia live si comparand masina lui Huidu cu o ghiulea, rugand telespectatorii sa-si imagineze ca sunt loviti de una...
Serios acum...
- Iar apoi, cu aceeasi mina serioasa, sa chestionezi clarvazatori si astrologi, referitor tot la Huidu, la destinul, norocul si posibile lui blesteme.
Pai... da-o-n ma-sa de treaba!
Asta nu mai tine decat de nesimtirea cu care se exploateaza pana la paroxism din punct de vedere mediatic, dar si imbecil de ieftin si facil, special pentru gloata avida de basme, de barfa si de misticism un tragic eveniment dintr-o duminica, in care a fost implicat o vedeta tv.
Si credeti-ma, aici nu mai sta in picioare optiunea inchiderii tv-ului sau a schimbarii postului. Pentru ca aici e vorba de cum functioneaza presa romaneasca si ce putere are si cum o foloseste.
- In Grecia acum vreo 10 ani a fost un teribil si crancen accident, intre Salonic si Atena, intr-o zona de defileu, singura pana in ziua de azi unde autostrada nu a fost finalizata. Un tir cu remorca ce transporta placi uriase de pfl a luat o curba cu viteza prea mare. Placile erau prost legate (inconstienta, deci, de la bun inceput dublata de cea a vitezei exagerate intr-o zona ingusta de curbe), asa ca in curba au plecat pur si simplu de la locul lor si au spulberat un intreg autocar plin de copii care veneau acasa dintr-o excursie. La impact, autocarul a fost efectiv retezat in 2 de placile de pfl, omorand 40 de copii!!!!! care mai aveau mai putin de jumatate de ora si ajungeau acasa...
Aia tragedie nationala, ala subiect incendiar care sa tina breaking newsul justificat pe ecran, aia tema de rascoala populara impotriva matrapazlacurilor care duc la astfel de situatii... A urmat o razmerita nationala, insa acolo tonul televizionulor, felul in care s-a abordat subiectul, totul a dat o lectie de profesionalism, de duritate de care un jurnalist cu fraiele opiniei publice in maini trebuie sa dea dovada. Si, repet, intr-un context totalmente mult mai nefericit si mai tragic, unde dramoletele si suspinele si speculatiile ezoterice puteau sa o ia la vale ca un tavalug. Si totusi nu au facut-o.
Da, sigur, nu era o vedeta soferul de tir, ceea ce cu atat mai mult ne face sa parem penibili stand si dand apa la moara unor teme cretinoide si ratand momentul (ca de sansa nu poate fi vorba) de a transforma in ceva folositor pe viitor tot ce s-a intamplat ieri. Sau macar in a trata drama asta ca pe ceva educativ, ceva ce nu mai trebuie sa se intample nimanui. Si de aici ar putea sa inceapa o discutie aprinsa, dar cerebrala, pe tema lipsei drumurilor si a atator probleme care au legatura directa cu ce s-a intamplat ieri; noi habar nu avem sa face presiuni mediatice de-adevaratelea.
Sau nu vrem?!
Sa luam de guler la nivel de abordare asa cum se cuvine adunatura de smecheri cu SUV-uri din Romania care zilnic circula mizerabil, riscand la fiecare secunda, dar nu numai propria lor viata, ci si a celorlalti.

Nimeni nu zice tare si raspicat ce cosmar e, efectiv cosmar, sa mergi undeva cu masina in tara asta. Sa faci slalom printre tiruri si cretini, sa te rogi sa nu te omoare nimeni si sa speri ca vei ajunge cu bine la destinatie, ne mai punand la socoteala si fatul ca faci nepermis de mult dintr-un loc intr-altul.

Pentru ca or fi drumurile noastre mizerabile(si sunt, cu varf si indesat) si putine si inguste, al naibii de inguste si de PLINE, dar asta nu va fi niciodata o justificare pentru condusul la limita dintre viata si moarte.

Niciun comentariu: