joi, 19 martie 2009

Bon Appétit !

Zuzu va invita la masa.
Nu, fara nici o ocazie.
Doar asa, intre prieteni.
Ce avem in meniu?
Lasagna cu legume.
~~~
Reteta:
- 1 kg rosii
- 2-3 ardei, 1/2 kg ciuperci, o ceapa alba
- usutroi, condimente, in special busuioc, cimbru si dafin
- mozzarella
- smantana, 250-300 gr, dupa bunul plac
- putina pasta de tomate si o lingura de zahar
- foi de lasagna, evident.
Se calesc, pe rand,in putin ulei de masline ciupercile taiate feliute, se adauga usturoiul, condimentele, ceapa.
Apoi rosiile, taiate cubulete mici, ardeii.
Se da la foc mic, sa fiarba nitel.
Se adauga dupa vreo 10-15 min pasta de rosii, zaharul, inca putin usturoi. Se ia de pe foc, se adauga smantana si se mai da un clocot scurt.
Intr-o tava se aseaza foile de lasagna, un strat de foi, un strat de legume cu tot cu sos, ca sa se inmoaie foile de paste, si tot asa pana cand epuizam cutia de lasagna, cam 3 etaje de foi, deasupra ramanand amestecul de legume.
Se impinge in cuptorul incins deja si se lasa vreo 15-20 de min. Se scoate apoi tava, se intinde mozzarella deasupra si se mai lasa 5 min la cuptor.
Ta-daaaaa, e gata!
Imi pare rau ca pentru unii lasagna este un subiect sensibil (cine se simte, sa se ridice in 2 gladiole :-))), dar voi face totusi precizarea ca lasagna reprezinta acel model de macaroana, ca-n fond si pastele astea de la macaroane si macaronari provin, deci este denumirea generica a tipului de aluat de paste, in forma dreptunghiulara de foaie.
Exista si o lasagna in forma de dreptunghi ondulat, gen tigla, asa, insa de sortimentul ala sa se ocupe specialistii gastronomi, eu imi vad de patratica mea.
Asa.
Care va sa zica, lasagna (cu pluralul lasagne) desemneaza si tipul de macaroane folosit in preparatul culinar si felul in sine de mancare.
Sunt multiple tipuri de lasagna. Lasagna cu carne, lasagna cu spanac, lasagna cu legume si asa mai departe, in diverse combinatii delicioase.
Important si amuzant este ca, indiferent cum o dai, surpriza cea mare consta in faptul ca originea cuvantului lasagna nu e, tadaaaa!!!!, italiana, ci greceasca.
Din seria "prietenii stiu de ce", cei care ma cunosc si care au vazut si filmul tembel "Nunta a la grec", stiu ca cel mai simplu lucru e sa gasesti etimologii elene la orice. :-)))
Exemplul celebru deja din filmul savuros: "Gus Portokalos: Kimono, kimono, kimono. Ha! Of course! Kimono is come from the Greek word himona, is mean winter. So, what do you wear in the wintertime to stay warm? A robe. You see: robe, kimono. There you go! "

Dar in cazul atat de italienei lasagna, daca pana si englezoaica Wikipedia sustine ca isi are originea in vechea Grecie, nu mai este loc de suspiciuni.
~~~
Vrea cineva portie dubla? :-))
Voi aveti un fel de mancare preferat?
Sau ceva ce nu mancati sub nici o forma? Vreo slabiciune culinara? :-))
..................................................................

27 de comentarii:

Anonim spunea...

deci nu e doar cu carne? :))

Anonim spunea...

pleaca, bai, de'aici!! tin post, vreau sa slabesc 5 kile, sunt infometata... doar tu'mi mai lipseai! :))

Zuzu spunea...

Hahahahahahahahahaha!!!!!
Irina, deci pentru tine portie dubla!
Am inteles!!!

Andreea Badran spunea...

Ce pofta mi-ai facut ...
Si a mea arata la fel dar eu n-am facut niciodata fara carne! La mine, casa de carnivori, nici nu cred ca ar avea succes una de legume. Desi imi imaginez ca e tare buna...
Bon appetit!

Zuzu spunea...

Andreea, sa stii ca daca le faci odata si nu le zici ca nu are carne s-ar putea nici sa nu-si dea seama!!
Pe bune! :-)

ina bixade spunea...

Gospodina draga, imi place ce gatesti tu...eu cind fac omleta consider ca e tot gatit...se pune, nu? ca atita stiu sa fac...ma rog, si cind fierb un ou, eu ma laud ca am gatit! cred ca o sa-mi pozez si eu ouale(din tigaie) sa le pun pe blog, sa te invit la masa! adevarul ca am incercat sa pozez niste meniuri cind am fost la restaurant sa le pun pe blog si sa vorbesc si eu de mincare, insa nu numai ca am realizat ca habar nu am sa explic, dar nici pozele nu au iesit bine, asa ca...ma pun pe mine in continuare, ce atita mincare...te puuuup si pofta buna

Anonim spunea...

Super reteta si pare foarte buna, numai ca ai uitat sa pui leguma de baza: CARNEA DE PORC! :D

Zuzu spunea...

Vai, Thorr, NUUUUUU
Deci NUUUUU!!!
NU are carne!!!! NU reteta mea!!
:-))

Anonim spunea...

deci toata lumea cere carne .. eu cand iti ziceam tu nu si nu!

Zuzu spunea...

Batman, lasa-ma in pace!!!
:-))))))))

Cu legume si basta!!
E buna si cu carne, dar NU la fel de buna!!!!

Zuzu spunea...

Ina, darling, sunt convinsa ca faci cea mai buna omleta din lume!!
:-)

Andreea Badran spunea...

Da, uite o sa incerc sa-i pacalesc. La asta nu m-am gandit! Sa vad daca-mi merge!
Eu oricum o fac mereu DOAR cu carne de vita. Noi nu mancam porc. De fapt nici nu stiam ca se face cu porc. De fapt nu stiam nici ca se face doar cu legume.

Zuzu spunea...

Nici eu nu stiam ca s-ar face cu carne de porc, insa barbatii au o predilectie spre legume, fructe, dulciuri si orice alt aliment cu sufixul "PORC"
:-)))))))
Sunt carnivori, asta e!

Sa incerci cu legume, e dementiala!!

Anonim spunea...

ah! stii ca am vazut filmul ala de cel putin 30 de ori!!!!! Love it!!!
pass la lasagna desi e vegetariana, lumea e pe cure de detoxifiere acum in prag de primavara si tu ne imbii cu asa bunatati? :

Zuzu spunea...

Pai e fara carne, e cu legume, in afara de putina mozzarella si putina smantana, nu are cine stie ce ingrediente grele...

In alta ordine de idei, despre detoxifieri, ma declar extrem de incantat si multumita de saptamana trecuta cand 3 zile am consumat exclusiv sucuri(facute in casa) din fructe si legume(morcovi)!
M-am simtit excelent!
Acum luni si vineri repet modelul, I love it!!!

Alina Grozea spunea...

hello, Anna, am venit la tanc azi, ca muream de foame, asa ca m-am infruptat din lasagna ta! Foarte buna, sa mai faci!
Si mersi de vizita pe blogul meu!
Te pup. Alina

PS: esti cumva din Brasov? :)

Zuzu spunea...

Alina, te mai astept oricand cu drag!

Da, din Bv

Iulian spunea...

Lasagna aia din poza alaturata postarii este autentica?

Zuzu spunea...

Iulian, binenteles!!!!
Toate cele 3 poze sunt foarte autentice, home made, de catre mine facute, la fel ca lasagna!
:-)
Hai, zi-mi si tu ca trebuia sa fie cu carne :-))))))))))

Iulian spunea...

Bai, eu am mancat si cu carne si fara, dar am gatit doar cu carne...asta ca mai mancau si altii care vroiau carne.
Insa cea fara carne este mai buna. Dupa mine gustul special i-l da besciamella.
Chiar...ai facut si besciamella?...e simplu de facut: lapte, faina si unt

Zuzu spunea...

Bun venit in clubul "fara carne, lasagna e mai gustoasa"!!
Nu, nu am facut sos Bechamel, ala merge la lasagna cu carne sau, asemanator, la macaroane cu carne la cuptor, "Pastitio".
Eu am pus doar mozzarella.

D.I. spunea...

wow! delicios suna/ arata/ se simte a fi! Mi-am amintit de ultima mea inventie (de data asta reusita:) ) in care am combinat foi de placinta cu branza proaspata, branza banala, spanac crud, ciuperci, stafide (!), oua si alte cateva maruntisuri. Mult m-am mai mandrit cu ea- dara, daca ma pui sa reiau faza respectiva...

Zuzu spunea...

Hmm...aaaa....suna....
INTERESANT! :-)
Cam complicat, totusi! :P

Alia spunea...

oh oh mi-e poftaaaa!

Anonim spunea...

Eu am o slabiciune pt aproape tot ce se mananca, in general, si pt tot ce contine carne, in special:))) Arata bine lasagna ta :)

Zuzu spunea...

Alia, deci si tie portie dubla hihih!!
Bine!!!!

Alice, iti propun sa dezvolti o slabiciune si pentru aceasta lasagna FARA CARNE !!!
Ai fi surprinsa ce "carnivora" pare...
:-)))))

Elena spunea...

Foarte buna! Tocmai ce am terminat de mancat! Felicitari!