duminică, 17 iulie 2011

Să bârfim puțin... despre hrană.

Foarte des in ultima vreme aud spunandu-se ca lumea o ia razna... Ei bine, sunt pe cale sa declar convinsa ca, cel putin in ceea ce priveste hrana, lumea deja a luat-o bine pe coclauri virgine si nebanite...
Fiecare e liber sa adopte orice filozofie de viata, care sa implice orice alimentatie - pe baza de cruditati, pe baza de bio, dietetice, sintetice sau chiar o alimentatie bazata doar pe iubire si lumina divina.
De aia suntem liberi si diferiti, ca sa ne gasim fiecare, in orice domeniu, graiul care sa ne ilumineze cel mai tare spiritual, care sa ne reprezinte cel mai bine si toooooooooot asa.
Dar, si daca tii cont prea mult de libertatile astea, aproape ca ti se anuleaza dreptul la o opinie diferita sau a unei atitudini impotriva dilelilor zamislite de turma de cercetatori si pulverizate maselor spre adoptie si aplicare...
~
Cel mai tare ma deranjeaza, ba chiar ma revolta, parerile date pe post de adevaruri general valabile(d-alea ca 'apa fierbe la 100 de grade'). Ca si cum insusi Sfantul Duh s-a pogorat peste x, y sau z, trimitandu-i prin mesaj divin ideea de a-si face blog de reeducare nutritionala.
Si, desigur, turma de oite care surfeaza liber, cum altfel?!, pe net, care cu o usurinta irationala isi ia creion si hartie si incepe sa urmeze, sa noteze si sa-si insuseasca alegerile altora, orbeste.
Iar asta, dupa umila mea parere, se intampla pentru ca baza educational - nutritionala lipseste cu desavarsire si deci sa iei gata mestecata filozofia altuia e atat de simplu, pentru ca e atat de cool sa fii raw, vegan sau mancator de iarba, dupa ureche, pentru ca e ofertant sa crezi ca cineva in cativa ani de cercetare ar fi redescoperit mersul pe jos, pentru ca traim in secolul conspiratiilor si intr-un asalt informational incredibil si esti tentat si chiar gadilat sa crezi ca tot ce e nou e si bun numai pentru ca poarta titulaturi ademenitoare sau pentru ca te domina cumplit frica de boli, lipsa de incredere in obiceiurile de mii de ani si incerci sa previi orice prin asa zisa revenire la natura, la hrana naturala, bio, eco friendly, cruda, nealterata termic, neatinsa de mana omului, pura si sacra...
As repeta, in cazul in care am argumentat prost pana aici, ca revolta mea se indreapta inspre cei care vor sa-si insuseasca din comentariile unui blog mai mult sau mai putin celebru o noua orientare alimentara, ba mai mult, in multe cazuri fiind vorba si de copii mici care sunt introdusi in ecuatia asta a carei finalitate e inca prematur a se specifica.
Nu i-as considera neaparat iresponsabili pe cei care, poate chiar cu daruire si convingere, povestesc si altora despre descoperirile lor, despre meniul lor zilnic si despre principiile nutritionale pe care au ales sa le imbratiseze, daca ar face-o mai putin vehement. Pentru ca internetul e o jungla unde toti sunt liberi.
Cu toate astea, nu o data am ramas stupefiata de modul transant cu care ti se reteaza orice argument contra. Aici, in ceea ce priveste alimentatia, nu sunt notiuni abstracte si atat de discutabile ca sentimentele, meditatia si stilul vestimentar, unde sa fii subiectiv si decis sa nu te clintesti din pozitia asumata e ceva in regula.
E hilar, dar halucinant totodata, sa afli ce nasol iti va fi daca bei lapte, daca nu renunti la carne, daca iti plac supele, caci nu-i asa alterarea termica este un demon pentru fructele si legumele lasate de la Domnul - dar ce-ar fi sa zic si eu ca printre cele mai sfinte lucruri pentru organismul uman e fiertura de legume, in special radacinoase?
Anyway, never-ending story...
~
Si mie imi suna melodios asa pe la ureche ideea de nuci si laptic de migdale, de branzica din nuci de macadamia, de suculete si piureuri de frunzulite, de legume si fructe coapte numai din iubirea universului, de renuntarea la carnea cea 'cah!', iar in primavara asta am si testat pe propriul sistem digestiv cateva din aceste imbucaturi de alimentatie new age.
Doar ca, ups!, habar nu aveam eu pe atunci ce-mi pregateste fierea.
Asa ca nucile, migdalele si toaaaaaaaate cruditatile atent pozitionate in farfurie nu au facut decat sa-mi enerveze fierea. Inca incerc sa o calmez.
Sa-mi explice si mie un raw-ist convins ce naiba faci cu toate cruditatile, nemijlocite de foc, neinsotite de nimic, ca doar e nasoala carnea, dar sa vezi ce inamic teribil e glutenul (ok, painea nu e sau nu mai e asa sanatoasa, dar nu te omoara si nici italienii nu au disparut ca popor, desi mananca paste de ceva sute de ani, banuiesc), orezul e plin de amidon care e aidoma unui acid sulfuric and soooooo on..., asadar ce faci cand toate frumusetile alea verzi si bio, ajunse in culcusul numit stomac, incep sa fermenteze, creand aciditate si, automat, probleme mult mai grave pe termen lung (vezi pietricelele de la fiere, dezechilibrarea digestiei, automat si a sistemului imunitar, in timp...) decat o bucatica de paine cu branza sau un castronel de ciorba cu morcov si pastarnac? Ce facem atunci, bem un ceai verde si ne trec toate? Nu, nu, poate un pahar de bors proaspat, caci si ceaiul e pe baza de temperaturi inalte si deci nociiiiiiiive.
A fost un wake-up call dat de corpul meu asa ca m-am hotarat sa contez numai pe mine de acum incolo si pe acele putine, dar atat de vitale, invataminte primite de prin primii ani de viata de la oameni care nu numai ca traiesc frumos si sanatos la aproape 70 sau 80 de ani, dar au mai si vindecat, prin educatia lor sau prin sfaturile si puterea de a transmite clar si argumentat principii de nutritie sanatoasa, un numar urias de oameni.
~
Am invatat ca la fel de important ca ce mananci e si cum mananci si cand. Mesele regulate sunt un miracol prea des neglijat.
Am invatat ca apa e vitala, dar 3 litri de apa pe zi e o bataie de joc pentru rinichi. Si din pacate multi recomanda lejer sa bei si un butoi de apa pe zi...
Sucul de morcov e cu adevarat un elixir, dar baut in jurul orei 5 dupa-masa, la f scurt timp dupa ce a fost facut.
Sucul de grepfrut e, iarasi, extraordinar pentru ficat, dar - ca toate alimentele acide - neaparat inainte de orele 3-4 ale zilei.
Urzicile sunt miraculoase, pe cand spanacul nu. Or lumea pare a prefera fix invers, poate ghidandu-se dupa modelul Popeye, nestiind poate ca spanacul este dintre plantele cu cea mai mare absorbtie de radiatii din atmosfera(fie el si 100 % crescut bio) - si ar trebui sa fim constienti de cate radiatii exista... deci eventual sa nu le si mancam.
Tarata de grau este campioana la detoxifiere, impreuna cu un piure de mere, dimineata, si impreuna cu ceaiurile din plante neexotice.(sunatoare, menta, cicoare, sovarf, tei...) si sucurile mai sus amintite, in ordinea si la orele mentionate. Si nu pilulele naturiste care promit sa-ti lustruiasca tubul digestiv ...
Ah, dar poate in lumea asta exista numai organisme puternice si fara probleme (luati-o ca pe o ironie fina, de vreti), asa ca eu sunt prea mica pentru a conta...
~
Ii apreciez pe oamenii care se preocupa de alimentatie, care se straduiesc sa o simplifice si sa o trieze, eliminand treptat partile ei cu adevarat nocive sau daunatoare pt fiecare in parte, dupa caz.
Lola este unul dintre acesti oameni.
Ii admir pe cei care incearca sau inoveaza, dar nu cu pretentia de a-toate-stiutor, ci prin prisma vocii interioare, prin indemnurile negraite ale corpului, dar atat de evidenete, fara a cadea insa in capcana prea binelui, fara a cadea prada extremelor, si nu prin crearea unui nou sistem de frica si nici a unei noi forme de ingradire care sa dospeasca pe dinauntru, ci prin alegeri libere, sincere si asumate.
Vom mai vorbi despre asta.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Zuzu meu, si eu sunt impotriva oamenilor care considera ca stilul de viata (in cazul nostru, stilul de alimentatie) este cel perfect corect si se uita urat la tine daca abordezi un alt stil si incearca sa iti faca intregi liturghii despre cum e bine si cum nu e bine.

Pana la urma suntem cu totii diferiti si ce e bun pentru unul e nociv pentru altul.

Dupa parerea mea, ar trebui sa mancam de toate. Mie nu mi s-ar potrivi un regim vegetarian, spre exemplu. In schimb, excesul e cel care face foarte mult rau.

Daca iei cate putin din toate si mai ales, cum spui tu, ai mese regulate si nu mananci intr-o zi la 5 dupa-amiaza si in alta la 11 noaptea, esti in regula.

Mama si-a indepartat fierea dupa ani de lupta cu ea, Colebil si mai stiu eu ce medicamente, dureri cumplite, crize de rau etc pentru ca avea niste pietre cu care nu mai putea continua.

Si ce crezi? Mananca nu stiu ce produse bio? Nu. E vegetariana? Nu. Mananca din toate cate putin, evita alimentele grase (porc, spre exemplu) si prajeli, dar nu le-a eliminat de tot. Cand si cand, la pofta, gusta si din astea. Dar mananca la cam aceleasi ore si nu sare niciodata peste micul-dejun.

Au trecut vreo 13 ani de la operatie si este perfect sanatoasa. Nu a mai avut nicio problema de genul.

Have faith! O sa te simti mai bine!

Sandrutza

sasha spunea...

sustin, sustin, sustin...! :)