Vreau sa va spun o poveste. O poveste fascinanta pe care eu abia am aflat-o si pentru ca nu stiu cati o cunosc, am sa o impartasesc cu voi.
Am fost vineri la Sighisoara la concert cu Nadara - gypsy band. Superb!!! Absolut formidabil au cantat. Au facut atmosfera, au dansat, au uns inimile si au dezmortit picioarele publicului ce incepuse sa danseze odata cu ei.
Intorcandu-ma acasa, am inceput putina search-uiala pe google sa aflu si eu "cine sunt astia"... Si am aflat. Dar nu numai atat. M-au cucerit. Ei cu povestea lor si in special povestea solistei grupului, Alexandra Beaujard, o frumoasa frantuzoaica.
Asadar...
Nadara - comoara unei etnii
Nadara ("nu-ti fie frica" in rromanes), formatia care a incantat publicul sighisorean si anul asta la festivalul ProEtnica, are o poveste ce merita impartasita.
Totul a inceput la sfarsitul anilor '90 cand frantuzoaica Alexandra Beaujard, solista trupei Nadara, a ales sa se stabileasca in Romania, intr-un sat din judetul Mures. Alexandra, comediana, cantareata si instrumentista, facea parte dintr-o trupa de artisti care traiau de ani in sir in carute, plimbandu-se prin Europa si sustinand spectacole. Povestea lor este aproape romantica. O mama singura, inca tanara si "intristator" de frumoasa (cum spune Vasile Ionescu in articolul sau despre Nadara), impreuna cu cei 2 baieti si prietenele lor isi vand agoniseala de-o viata si decid sa plece in India, peregrinandu-se o vreme prin Italia si Ungaria. Mama renunta din cauza razboiului din Iugoslavia si ajunge, purtata de destin, in tara noastra.
Cand a ajuns in Romania, Alexandra s-a hotarat sa ramana in satul Ceaus din Mures, fascinata fiind de muzica diferitelor comunitati din Transilvania.
In 2005 Tony Gatlif a facut un film pornind de la destinul Alexandrei Beaujard, aceasta Amelie care vrea sa-i faca pe toti fericiti pentru ca ea nu stie cum ar putea fi fericita... In film formaia Nadara a participat la coloana sonora a peliculei, iar Alexandra, care vorbeste fluent 6 limbi - franceza, romana, italiana, maghiara, rromanes si engleza - a jucat (n.r. rolul Luminitsei) al treilea rol feminin, alaturi de Asia Argento si Amira Casar.
Impreuna cu alti 6 instrumentisti Alexandra Beaujard infiinteaza un taraf cu care canta si incanta intreaga Europa de cativa ani, iar cu fondurile din spectacole a infiintat o organizatie umanitara din dorinta de a-i ajuta pe copiii rromi defavorizati si comunitatile acestora.
Repertoriul formatiei este unul foarte divers, influentat de muzica transilvaneana. Cei 7 cantareti reunesc in spectacolele lor toata forta si frumusetea melodiilor populare tiganesti, romanesti si unguresti.
Iata asadar un exemplu splendid de altruism si dedicare, inafara oricarei ratiuni, ce te determina sa fii mai bun, sa reflectezi asupra prejudecatilor impamantenite uneori atat de nedrept, sa nu astepti de la altii ci sa pui mana si sa actionezi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu